Závislost na kouření - Zdroj : www.xTeen.cz

24.01.2011 07:56

Kouření škodí zdraví, kouření může zabíjet, kouření způsobuje poruchy erekce, a tak dále. Tyhle věty z krabiček znají všichni. Další pravda je, že intenzita závislosti na kouření, se přirovnává k závislost na heroinu.

V České republice aktivně kouří téměř 2 300 000 lidí, z toho 250 000 mladých do 18 let. Průzkumy také uvádějí, že první cigaretu si ve velkých městech v průměru zapálí dítě v 9 a půl letech. A čím dříve s kouřením začnou, tím horší je s ním přestat.

Cígo mě uklidní

Nikotin začne na mozek libě působit už po sedmi vteřinách po šluknutí. Tak rychle to nedokáže ani heroin. Proto je spadnutí do psychické (kdy kuřáky uklidní už jen cigareta) a poté i fyzické závislosti (prostě na ni mám chuť) tak snadné. U lidí mladších 15 let se za závislost počítá už jedna pravidelná cigareta týdně.

Mohou za to geny

O tom, jak silným kuřákem se člověk stane, rozhoduje i genetická dispozice. Ta, když se spojí s vlivem okolí, např. když kouří oba rodiče, zvyšuje pravděpodobnost, že s cigaretou začne i jejich potomek. Kouření mu zkrátka přijde jako přirozená součást života. Proto např. u sportujících rodičů, kteří pro své aktivity získají i děti, je riziko kuřáctví velmi nízké.

První cigareta

U první cigarety člověk obvykle netuší, jak velký problém závislost na nikotinu představuje. Říká se, že přeci přestane, kdykoliv bude chtít. Jak je to složité, zjistí až mnohem později.
Kuřáci – teenageři také moc důvodů k odložení cigarety nemívají. Kouří kamarádi ze školy, netrápí je ještě žádné kuřácké nemoci, nikdo jim nevyčítá, že ničí zdraví svým dětem nebo nezakazuje kouřit v práci. Možnou stopku tu může nastavit až vztah, kdy přítel nebo přítelkyně nekouří a nechce líbat někoho, kdo smrdí jak popelník.
Když vynecháme všechny budoucí srdeční a plicní problémy, které jsou ještě vzdálené, ty, co jsou teď, je třeba zhoršení akné, ničení pleti, její nezdravá barva a předčasná tvorba vrásek, žluté zuby a prsty, ve kterých držíš cigaretu, a v neposlední řadě zápach z úst a porucha erekce u kluků.

Přestat s kouřením

Kuřáci, kteří dobrovolně zkoušeli přestat, bývají úspěšní ve 20 – 50%. To není moc. Kdo do toho jednou spadne, bude muset mít hodně pevnou vůli, aby se cigarety, kterou si poprvé možná i bezdůvodně zapálil, zase zbavil.